Recept: Klassieke tiramisu.

Ingrediënten (8-10 personen)

  • 500g mascarpone (kamertemperatuur)

  • 5 zeer verse eieren (gesplitst)

  • 100g suiker

  • 400g Savoiardi (lange vingers)

  • 300ml sterke espresso (afgekoeld)

  • 2 el Marsala wijn (optioneel)

  • 30g pure cacao

  • Snufje zout

Bereidingswijze

Stap 1: Koffie voorbereiden

  1. Zet de espresso en laat volledig afkoelen

  2. Meng eventueel de Marsala door de afgekoelde koffie

  3. Giet in een platte schaal voor het dopen

Stap 2: Mascarpone crème

  1. Split de eieren (eigeel en eiwit apart)

  2. Klop de eidooiers met 50g suiker luchtig en bleek (ongeveer 5 minuten)

  3. Spatel de mascarpone door het eidooiermengsel tot een gladde massa

  4. Klop in een andere kom de eiwitten met een snufje zout half stijf

  5. Voeg geleidelijk de resterende 50g suiker toe en klop tot stevige pieken

  6. Spatel het eiwit voorzichtig door het mascarponemengsel

Stap 3: Opbouw

  1. Doop de Savoiardi kort in de koffie (1-2 seconden per kant)

  2. Leg een laag gedoopte koekjes in een rechthoekige schaal (circa 24x30cm)

  3. Bedek met de helft van het mascarponemengsel

  4. Herhaal met een tweede laag koekjes en mascarpone

  5. Maak het oppervlak glad

Stap 4: Afwerking

  1. Dek af met plasticfolie

  2. Laat minimaal 6 uur, maar bij voorkeur 24 uur opstijven in de koelkast

  3. Bestrooi vlak voor serveren royaal met gezeefde cacao

Tips van de chef

  • Gebruik échte Savoiardi (niet te zacht)

  • De espresso moet volledig koud zijn

  • Doop de koekjes zeer kort, anders worden ze te zacht

  • Gebruik verse, goede kwaliteit ingrediënten

  • De mascarpone moet op kamertemperatuur zijn

  • Maak één dag van tevoren voor de beste smaak

  • Bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast

Serveertips

  • Serveer direct uit de koelkast

  • Snijd met een warm, scherp mes voor nette stukken

  • Garneer eventueel met verse frambozen of chocoladekrullen

  • Een klein espresso kopje erbij maakt het af

Variaties

  • Vervang Marsala door Amaretto of Cognac

  • Voeg fijngehakte pure chocolade toe tussen de lagen

  • Voor een alcoholvrije versie: gebruik alleen espresso

  • Extra luxe: voeg een laagje gekaramelliseerde hazelnoten toe

Vorige
Vorige

Recept: Confit de Canard met mousseline van pastinaak.

Volgende
Volgende

Recept: Bonbon van geitenkaast met roggebrood en pistache.