Recept: Klassieke tiramisu.
Ingrediënten (8-10 personen)
500g mascarpone (kamertemperatuur)
5 zeer verse eieren (gesplitst)
100g suiker
400g Savoiardi (lange vingers)
300ml sterke espresso (afgekoeld)
2 el Marsala wijn (optioneel)
30g pure cacao
Snufje zout
Bereidingswijze
Stap 1: Koffie voorbereiden
Zet de espresso en laat volledig afkoelen
Meng eventueel de Marsala door de afgekoelde koffie
Giet in een platte schaal voor het dopen
Stap 2: Mascarpone crème
Split de eieren (eigeel en eiwit apart)
Klop de eidooiers met 50g suiker luchtig en bleek (ongeveer 5 minuten)
Spatel de mascarpone door het eidooiermengsel tot een gladde massa
Klop in een andere kom de eiwitten met een snufje zout half stijf
Voeg geleidelijk de resterende 50g suiker toe en klop tot stevige pieken
Spatel het eiwit voorzichtig door het mascarponemengsel
Stap 3: Opbouw
Doop de Savoiardi kort in de koffie (1-2 seconden per kant)
Leg een laag gedoopte koekjes in een rechthoekige schaal (circa 24x30cm)
Bedek met de helft van het mascarponemengsel
Herhaal met een tweede laag koekjes en mascarpone
Maak het oppervlak glad
Stap 4: Afwerking
Dek af met plasticfolie
Laat minimaal 6 uur, maar bij voorkeur 24 uur opstijven in de koelkast
Bestrooi vlak voor serveren royaal met gezeefde cacao
Tips van de chef
Gebruik échte Savoiardi (niet te zacht)
De espresso moet volledig koud zijn
Doop de koekjes zeer kort, anders worden ze te zacht
Gebruik verse, goede kwaliteit ingrediënten
De mascarpone moet op kamertemperatuur zijn
Maak één dag van tevoren voor de beste smaak
Bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast
Serveertips
Serveer direct uit de koelkast
Snijd met een warm, scherp mes voor nette stukken
Garneer eventueel met verse frambozen of chocoladekrullen
Een klein espresso kopje erbij maakt het af
Variaties
Vervang Marsala door Amaretto of Cognac
Voeg fijngehakte pure chocolade toe tussen de lagen
Voor een alcoholvrije versie: gebruik alleen espresso
Extra luxe: voeg een laagje gekaramelliseerde hazelnoten toe