Recept: Klassieke Arancini met ragu en doperwt.

Ingrediënten Risotto (basis)

  • 400g risottorijst (Arborio of Carnaroli)

  • 1,5L warme groentebouillon

  • 1 ui, fijngesneden

  • 2 tenen knoflook, fijngesneden

  • 100ml witte wijn

  • 50g geraspte Parmezaanse kaas

  • 2 el boter

  • Olijfolie

  • Zout en peper

Ingrediënten Ragu

  • 300g rundergehakt

  • 1 wortel, fijngesneden

  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden

  • 1 ui, fijngesneden

  • 2 tenen knoflook, fijngesneden

  • 400g tomatenpassata

  • 100ml rode wijn

  • 100g doperwten

  • Tijm en oregano

  • Zout en peper

Voor het paneren

  • 3 eieren, losgeklopt

  • 200g bloem

  • 200g panko of broodkruim

  • Zonnebloemolie om te frituren

Bereidingswijze

Stap 1: De ragu

  1. Fruit ui, wortel, bleekselderij en knoflook in olijfolie

  2. Voeg gehakt toe en bak rul

  3. Blus af met rode wijn

  4. Voeg tomatenpassata en kruiden toe

  5. Laat 45 minuten sudderen op laag vuur

  6. Voeg doperwten toe in laatste 5 minuten

  7. Breng op smaak met zout en peper

Stap 2: De risotto

  1. Fruit ui en knoflook in olijfolie

  2. Voeg rijst toe en rooster kort mee

  3. Blus af met witte wijn

  4. Voeg geleidelijk warme bouillon toe terwijl je blijft roeren

  5. Als rijst gaar is, roer je boter en Parmezaan erdoor

  6. Laat volledig afkoelen in een platte schaal

Stap 3: De arancini vormen

  1. Neem een eetlepel afgekoelde risotto

  2. Maak een kuiltje en vul met ragu

  3. Sluit met meer risotto en vorm tot een bal

  4. Herhaal tot alle rijst op is

Stap 4: Paneren en frituren

  1. Haal elke bal door bloem, dan ei, dan panko

  2. Verhit olie tot 180°C

  3. Frituur in porties goudbruin (ongeveer 3-4 minuten)

  4. Laat uitlekken op keukenpapier

Serveertips

  • Serveer met tomatensaus of aioli

  • Garneer met verse basilicum

  • Een frisse salade erbij maakt het gerecht compleet

Bewaartips

  • De arancini zijn, eenmaal gefrituurd, 2 dagen houdbaar in de koelkast

  • Opwarmen kan in de oven op 180°C voor 10 minuten

  • De ongevulde risotto is 3 dagen houdbaar in de koelkast

Dit recept is voldoende voor ongeveer 12-15 arancini, afhankelijk van de grootte.

Vorige
Vorige

Maandmenu december 2024

Volgende
Volgende

Recept: Confit de Canard met mousseline van pastinaak.